Propozycje do skryptów - notatki, więcej poleceń, szybsze przerzucanie kolejności
Trzy szybkie propozycje usprawniające pisanie skryptów/skrypty ogółem:
1) Notatki do poleceń - możliwość umieszczenia notatek przy danym poleceniu, które wyświetlałyby się po najechaniu na ikonę przy danym poleceniu. Notatki pełniłyby dosłownie tą samą funkcję, którą pełni // w wielu (bo chyba nie wszystkich? wiem że w C++ i pythonie tak jest) językach programowania, czyli możliwość skomentowania danego polecenia. Przydatne w analizie gotowych skryptów, ale też przy ich budowie do zapisywania procesu myślowego/ogólnego notowania potencjalnych zmian etc. Nie każdy skorzysta, ale z lekka ubolewam nad brakiem takiej funkcji (i nie, notatnik nie jest tak samo skuteczny).
2) Szybsze przerzucanie kolejności poleceń - czasami kiedy zrobisz błąd i wrzucisz polecenie za wysoko, to musisz się liczyć z tym, że będziesz musiał je przeklikać paredziesiąt razy. Czemu by po prostu nie dać opcji wpisania w danym poleceniu pozycji, w jakiej powinien się znaleźć? W sposób prosty - zaznaczając numer polecenia w okienku i wpisując daną wartość. Drobna wygoda w pisaniu skryptów.
3) Większy limit poleceń - serio, czemu jest taki mały? Mam obecnie skrypt na 3xDino, który wykorzystuje WSZYSTKIE polecenia, a i tak brakuje mi wielu poleceń, które wolałbym w nim mieć. Nie mówiąc nic o tym, że mógłbym (i chciałbym) dodać też polecenia pod Protoraptorki, ale no nie mam miejsca na nie bo uderzyłem limit.
I to tylko mówię o kwestii PvE. A co dopiero w PvP? Nie wyobrażam sobie, by przy obecnym limicie dałoby się mocno kombinować z taktykami.
Zastanawia mnie mocno, skąd ten wymóg blokady? Jakby wcześniej mnie to nie intrygowało, bo było dla mnie to z lekka obojętne. Ale jakby się nad tym zastanowić - jak bardzo jest to potrzebne? Nikt nie zmusza nikogo do pisania skryptu pod PvP na 100 poleceń, ale czemu jest to aż tak bardzo problemem? Jedyne, co ma dla mnie sens, to gdyby silnik gry na to nie pozwalał - no to wtedy lipa. Ale nadal, możliwość zrobienia dobrego skryptu, czyli poświęcenie swojego czasu, powinno być nagradzane. Tak samo, jak nagradzane jest dobre eq.
To tyle, zapraszam do dyskusji.