Darmowe odnowienie energii raz dziennie
Tu chciałabym nagłośnić propozycję, którą podałam w innym temacie, ale nie spotkała się z większym odzewem.
Cytat:
Napisał
Encyklompendium
Da się zaoferować graczom nagrody, które przedłużają grę, ale nie da się ich chomikować. Na przykład każdego dnia jednorazowo po zejściu do 0 energii możemy doładować 50 energii za darmo. Dobry bonus dla graczy, którzy zużywają całą energię każdego dnia, ale nieprzydatny dla osób które chomikują 3 tys. energii na wymianę raz w tygodniu. Przy okazji oswaja graczy z doładowywaniem energii, co potem pozytywnie przekłada się na mikropłatności. Ktoś proponował też, żeby pierwsze ileś walk miało bonus do doświadczenia, co działa bardzo podobnie. Najważniejsze jest, żeby te bonusy były świecące i nie do przegapienia. Zadania dzienne to fajny mechanizm, ale odniosłam wrażenie, że jest bardzo łatwy do przegapienia. Może administracja ma dane, ilu graczy korzysta z tych zadań. Ja na przykład przestałam, bo po 90 poziomie są zupełnie nieopłacalne.
W szczegółach:
- obecnie po wyczerpaniu energii gracz dostaje komunikat "Nie masz już energii" oraz opcje "Graj bez energii" i "Uzupełnij energię"
- przy realizacji mojej propozycji, pojawiłaby się dodatkowa opcja "Uzupełnij 50 pkt energii [Raz na dzień]". Okienko oczywiście świeciłoby na zielono.[niestety nie dodam wizualizacji, bo nie chcę dobijać do 0 energii]
- po ponownym zejściu do 0 energii ta opcja byłaby na szaro z opisem "Uzupełnij 50 pkt energii [wykorzystane]"
Głównym celem propozycji jest zachęcenie graczy do codziennej aktywności w grze. Bonus 50 energii "przepada" jeżeli nie zbijemy energii do 0 w ciągu dnia. Osobiście nie pamiętam, kiedy mi się to ostatnio zdarzyło - to jest zbyt paraliżujące dla rozgrywki.
Dodatkowe zalety:
- utrzymanie nowego gracza przy grze, dając mu darmowe świecące bonusy
- wyrównanie szans między graczami z wysokim i niskim limitem energii. Ktoś robił analizę, że różnica między codzienną walką z minibossem a walką raz na 2 tygodnie wynosi nawet kilkaset energii miesięcznie, z bonusem dla graczy z wysokim limitem, już pomijając wygodę życiową jaką mają logując się rzadko. Po realizacji mojej propozycji gracz logujący się codziennie byłby za to nagradzany, a nie karany.
- trochę więcej energii dla szarego gracza. 400 punktów było super, ale na 50 poziomie, kiedy 100 szło na Orka Królewskiego, 200 na Nieumarłego Kapłana i zostawało 100 na inne rzeczy (wchodzenie w potwory, inne wymiany, teleporty etc). Teraz na poziomie 100 te same 400 energii ma służyć do wymian 6 minibossów, 4 potworów unikatowych, jednego globalnego, walk z graczami, kopania, podlewania, zrywania lilii, zbierania jajek, kryształów, składników ze zwykłych potworów do tego potencjalne aktywności w starszych miastach. W tym kontekście nieformalne zwiększenie dziennej energii o 50 wydaje mi się aż za małą zmianą, i możliwe że lepsze byłoby nawet 100.
Zapraszam do dyskusji i oddania głosu w ankiecie.