D - Dźwignia - Należy ją przełączyć aby wyłączyć wodę i odblokować możliwość zebrania Kryształu poniżej dźwigni. Naraz może być aktywna tylko jedna dźwignia.
N - Notatka, z której dowiadujemy się gdzie leży Miedziany Klucz(*).
Treść notatki
Cytat:
Od niedawna próbuję tworzyć za pomocą magii potwory, dzięki którym będę mógł straszyć ludzi i tym samym osiągać swoje korzyści. Udało mi się z Arimanami. Niestety zawiodłem w jednej, kluczowej sprawie – nie chcą być mi posłuszne. Próbowały mnie nawet zaatakować, ale byłem na to przygotowany i wraz z Zaklętym Płaszczem zagoniliśmy je do niezagospodarowanej części warsztatu. Klucz do kraty dałem Strażnikowi. Teraz, jeśli będę chciał je zebrać, muszę uważać na potwory.
Podczas ich pobytu w warsztacie zauważyłem, że są zdolne do rozmnażania. Dzięki temu nie będę musiał zapuszczać się w głąb Arkadii po kolejne Arimany. Nie przewidziałem jednak, że niektóre Mefity zaczną przeistaczać się w potężne monstra! Na pewno sam ich nie pokonam.
Skoro z Arimanami nie do końca się udało, spróbuję jeszcze z Wilkołakami i Harpiami. Z tymi drugimi jednak wstrzymam się na razie, bo podobno Devos szykuje się na wojnę, wolę więc unikać tych terenów.
Minigra - jej rozwiązanie odblokowuje kratę ****. Rozwiązanie w spoilerze poniżej.
**** - Krata, która jest odblokowywana przez rozwiązanie minigry.
Zły Urok - talizman powiązany z questem Trzy siostry.
Rozwiązanie Minigry
Aby rozwiązać zagadkę, należy sprawić aby w każdej kolumnie i rzędzie były inne kolory. Można przesuwać każdą kolumnę oraz ostatni rząd. Wciśnięcie dźwigni resetuje zagadkę. Potencjalne rozwiązanie:
Wybieramy sobie układ kolorów, np.
[ R, G, B, Y ]
[ G, R, Y, B ]
[ Y, B, R, G ]
[ B, Y, G, R ]
Układamy 3 pierwsze rzędy w kolumnie 2,3,4. Czyli te:
[ x, G, B, Y ]
[ x, R, Y, B ]
[ x, B, R, G ]
[ x, x, x, x ]
Następnie tak zmieniamy ostatni wiersz i kolumnę, aby otrzymać kolejność jak założoną wcześniej. Kluczem jest to, aby nie tracić wcześniej ułożonej kolejność wiersza i kolumny, czyli zamieniać dany kolor na ten sam, tylko z przesunięcia wiersza / kolumny. Np mam:
[ R, G, B, Y ]
[ G, R, Y, B ]
[ Y, B, R, G ]
[ B, G, R, Y ]
i chcę zmienić ostatni wiersz tak, aby mieć Y,G zamiast B,G. Więc najpierw przesuwam wiersz aby dać Y w lewym dolnym rogu
[ B, G, B, Y ]
[ R, R, Y, B ]
[ G, B, R, G ]
[ Y, G, R, Y ]
i zmieniam wiersz 1 w prawo. Dzięki temu Y'ki się podmieniły.
[ B, G, B, Y ]
[ R, R, Y, B ]
[ G, B, R, G ]
[ Y, Y, G, R ]
I potem przerzucam pierwszą kolumnę na
[ R, G, B, Y ]
[ G, R, Y, B ]
[ Y, B, R, G ]
[ B, Y, G, R ]
01-07-2025, 18:40
Toshiro
Jak coś to Zły Urok quest jest związany z Trzema Siostrami. :P
01-07-2025, 19:33
Hidi
Dzięki :P
Jeśli ktoś ma lepsze rozwiązanie minigry - jestem chętny do zmiany.
I czy ktoś wie, czy najpierw trzeba przeczytać notatkę aby móc podnieść Miedziany Klucz?
01-07-2025, 20:28
Antybristler II
Prawy górny róg - za ścianą przy którymś basenie jest skrzynka.
W rurze w lewym górnym rogu jest gem atrybutowy.
02-07-2025, 09:37
Hidi
ja dostałem buława plus. Ktoś dostał magiczne atrybuty?